Faszerowany bakłażan z mozzarellą

Dzisiaj czas na … bakłażana! 
Siedziałam, siedziałam, aż wymyśliłam.

MAŁA RADA
Podaję ilość składników, z której ja robiłam swoje danie, ALE polecam trochę zmniejszyć porcję, 
gdyż mi wyszło za dużo i nie upchnęłam wszystkiego w swoim bakłażanie. Nie ubolewam nad tym, 
ponieważ wykorzystam to do spaghetti, także dzięki zawyżonym ilościom mam następny posiłek 🙂 
A Ty – zrób jak uważasz 🙂 


SKŁADNIKI
  • bakłażan
  • mieszanka na górę: pestki dyni, sezam, posiekane orzechy brazylijskie 
(z ostatniego Fitlovebox’a, którego zawartość możecie zobaczyć TU

  • mozzarella
  • pasta z suszonych pomidorów (opcjonalnie)  
FARSZ:
  • mięso mielone – ok. 200-250g
  • kasza Rice&more – 80g 
  • pomidor (u mnie malinowy, ale to bez różnicy)
  • przyprawy: papryka ostra, pieprz, sól morska, bazylia
  • ząbek czosnku

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1. Gotujemy mieszankę kasz.
2. Smażymy mięso mielone, doprawiamy je przyprawami oraz czosnkiem.
3. Gotowe mięso oraz kaszę przekładamy do miski. Wkrajamy również pomidora.
4. Z bakłażana wydrążyć środek. Tak przyszykowanego wsadziłam do, rozgrzanego 
do 180-200 st, piekarnika na około 10 – 15min, aby się podpiekł. 
( Równocześnie z pieczeniem robiłam farsz ) 
5. Jak już się podpiecze, smarujemy pastą z suszonych pomidorów, nakładamy farsz. 
I wsadzamy do piekarnika na kolejne 15-20min (do miękkości) PS uważaj na palce!
Pod koniec pieczenia na wierzch kładziemy mozzarellę (ja położyłam ją od razu i 
za szybko się spiekła, także następnym razem położę ją na samym końcu) 
6. Prażonymi pestkami dyni, orzechami brazylijskimi i sezamem 
posypujemy naszego gotowego bakłażana. 
  
Podajemy z sosem czosnkowym, bądź pomidorowym. 

 

komentarze 3

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytałem/am i akceptuję Politykę prywatności i politykę cookies.