Faszerowany bakłażan z mozzarellą
10 lipca 2016
Dzisiaj czas na … bakłażana!
Siedziałam, siedziałam, aż wymyśliłam.
MAŁA RADA
Podaję ilość składników, z której ja robiłam swoje danie, ALE polecam trochę zmniejszyć porcję,
gdyż mi wyszło za dużo i nie upchnęłam wszystkiego w swoim bakłażanie. Nie ubolewam nad tym,
ponieważ wykorzystam to do spaghetti, także dzięki zawyżonym ilościom mam następny posiłek 🙂
A Ty – zrób jak uważasz 🙂
SKŁADNIKI
- bakłażan
- mieszanka na górę: pestki dyni, sezam, posiekane orzechy brazylijskie
(z ostatniego Fitlovebox’a, którego zawartość możecie zobaczyć TU)
- mozzarella
- pasta z suszonych pomidorów (opcjonalnie)
FARSZ:
- mięso mielone – ok. 200-250g
- kasza Rice&more – 80g
- pomidor (u mnie malinowy, ale to bez różnicy)
- przyprawy: papryka ostra, pieprz, sól morska, bazylia
- ząbek czosnku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1. Gotujemy mieszankę kasz.
2. Smażymy mięso mielone, doprawiamy je przyprawami oraz czosnkiem.
3. Gotowe mięso oraz kaszę przekładamy do miski. Wkrajamy również pomidora.
4. Z bakłażana wydrążyć środek. Tak przyszykowanego wsadziłam do, rozgrzanego
2. Smażymy mięso mielone, doprawiamy je przyprawami oraz czosnkiem.
3. Gotowe mięso oraz kaszę przekładamy do miski. Wkrajamy również pomidora.
4. Z bakłażana wydrążyć środek. Tak przyszykowanego wsadziłam do, rozgrzanego
do 180-200 st, piekarnika na około 10 – 15min, aby się podpiekł.
( Równocześnie z pieczeniem robiłam farsz )
5. Jak już się podpiecze, smarujemy pastą z suszonych pomidorów, nakładamy farsz.
I wsadzamy do piekarnika na kolejne 15-20min (do miękkości) PS uważaj na palce!
Pod koniec pieczenia na wierzch kładziemy mozzarellę (ja położyłam ją od razu i
za szybko się spiekła, także następnym razem położę ją na samym końcu)
6. Prażonymi pestkami dyni, orzechami brazylijskimi i sezamem
posypujemy naszego gotowego bakłażana.
Podajemy z sosem czosnkowym, bądź pomidorowym.
Poprzedni
Placki z cukinii
Nowszy
komentarze 3
BAMBI BOHO by Sylwia Badora
bardzo apetycznie wyglada!
Monini
Wspaniale się to prezentuje – zdrowe, pyszne i kolorowe! Życzymy powodzenia w konkursie i zapraszamy wszystkich serdecznie do nas: http://www.riceandmore.pl 🙂 Sprzęt kuchenny KitchenAid i fotograficzny Fuji Instax czeka!
Paulina Głuszek
Mmmm… Wygląda idelanie!
Dodaję do moich zalegajacych przepisów ;D