NIEBIAŃSKA FIT TARTA
6 kwietnia 2017
Po powrocie z Pragi, zmęczona, ale szczęśliwa, nawet nie myślałam o tym aby pójść spać i trochę odpocząć po podróży, i jak to ja – ogarnęłam się i postanowiłam zrobić CIACHO. Jak już wiecie albo i nie – obecnie piekarnikiem z wyżej lub chociaż zwykłej „półki” pochwalić się nie mogę (ten co mam nadaję się do najprostszych dań), a więc szukam przeróżnych alternatyw, żeby moje słodycze były zdrowe, robione (głównie) przeze mnie oraz nie wymagające piekarnika, tylko co najwyżej lodówki lub zamrażalnika. 😉 I tym oto sposobem właśnie czytasz posta z przepisem na pyszne ciasto, które (według mnie) będzie odpowiednie nawet na zbliżające się święta!
SKŁADNIKI
– spód –
150g daktyli
60g płatków owsianych zmielonych na mąkę
30g mąki kokosowej
20-30g słonecznika łuskanego
2 łyżeczki kakao
– środek –
250g mascarpone
1,5 łyżki jogurtu naturalnego
nasiona chia
2 miarki białka o smaku białej czekolady
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
– spód –
- Daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na ok 30-40min aby zmiękły (może być i dłużej, nawet na całą noc).
- Po tym czasie miksujemy daktyle na gładką masę.
- Dodajemy płatki owsiane (wcześniej przerobione na mąkę), mąkę kokosową, słonecznik i kakao – wszystko miksujemy i przekładamy do formy, gdzie ciasto dokładnie uciskamy oraz zaginamy brzegi.
- Odstawiamy do lodówki na około 30min.
– środek –
- Do miski wrzucamy mascarpone oraz jogurt grecki. Miksujemy na niskich obrotach, aby masa nam się nie zważyła.
- Dodajemy nasiona chia oraz białko. Miksujemy na niskich obrotach do złączenia się składników.
- Tak przygotowaną masę wykładamy na nasz spód.
Wierzch posypujemy startą gorzką czekoladą i wstawiamy do lodówki – najlepiej na całą noc, choć jeszcze i tego samego dnia możemy się nią zajadać!
SMACZNEGO!
PLUSY tej TARTY:
- jest słodka, a więc nie zjesz jej za dużo, a zaspokoisz swoją chęć na coś słodkiego
- szybko się ją robi, jedyne co zajmuje czas to jej „pobyt” w lodówce
- wygląda pysznie i tak smakuje
- nie musisz jej piec
Ciasto pomagał mi tworzyć mój chłopak oraz było próbowane przez moich „krytyków kulinarnych” i zdecydowanie zaspokoiło ich kubki smakowe, co mnie bardzo cieszy. Daj znać i TY czy tarta się udała, czy smakowała oraz czy podoba Ci się ten przepis. Oczywiście na opinie czekam m.in. w komentarzach pod tym postem!
Do zobaczenia,
Klaajdka
Poprzedni
Miesiąc w pigułce - MARZEC
Nowszy
komentarze 23
Anonimowy
Jaka średnicę ma twoja foremka?
Mrs. Blueberry
Kurcze niezbyt entuzjastycznie reaguję na słowo fit, ale tarta wyglada apetycznie 😀
Aleksis-Aliss
Pyszności! 🙂
Mój blog
Paulina Głuszek
Pomysłowo ! Uwielbiam tarty 😉
KosmetykoFanki
Ale pychotka i do tego jaka zdrowa! 🙂
Klaudia Kubaczyńska
23cm 🙂
Klaudia Kubaczyńska
Jakiś uraz do słowa fit? 😛
Dzięki! 🙂
Klaudia Kubaczyńska
Ja już też 😉
Sarah Rzepka
Fajne i zdrowe ciastko 🙂 mega ciekawie wyglądają te zdjęcia co zrobiłaś 😀
Nika P
Bardzo smacznie wygląda:D
Chętnie bym spróbowała 😀
Zaprasza:* Odwdzięczam się za każdą obserwacje 😀
grlfashion.blogspot.com
Pospolita Ola
Wygląda cudownie, aż ślinka cieknie! 😀 Będę musiała kiedyś spróbować taką zrobić 😀
Mój blog
Sandra Kozłowska
o mamo! robię , robię ;d
Sandicious
Edyta Mój kawałek podłogi
Fajny pomysł na spód, zdecydowanie na plus 🙂 Ale ten krem to tak średnio fit 😉 Ale za to z pewnością jest super smaczna!
Klaudia Kubaczyńska
A tam, nie popadajmy w skrajności ;p Ale smaczna, smaczna! 🙂
Klaudia Kubaczyńska
<3
xxveronica
Nigdy sama nie robiłam, więc możliwe, że wykorzystam przepis. 🙂
Elizabeth Lawess
Kusisz, kusisz tym ciachem… 😀
Anna
To musi być przepyszne 🙂
Ola
Wygląda bosko!
Klaudia Kubaczyńska
Mam nadzieję, że się przyda 😉
Klaudia Kubaczyńska
I bardzo dobrze ;p
Klaudia Kubaczyńska
Zapewniam, jest 🙂
malwina m
Fajny przepis!