Placki z cukinii
4 lipca 2016
Dzisiaj czas na przedstawienie banalnego, szybkiego i dla większości znanego
II śniadania, czyli placków z cukinii. 🙂
Składniki:
- mała cukinia/pół dużej
- jajo
- mąka – 2 łyżki (ja dałam zwykłą bo innej nie miałam i trochę jaglanej)
- mała cebula/pół większej
- sól himalajska/sól morska
- pieprz
Sposób przygotowania:
Cukinię obieramy i ścieramy na tartce ( na dużych oczkach), czekamy ok.10 min i
odsączamy sok, który powstał, aby ciasto nie było zbyt wodniste.
Następnie dodajemy mąkę, jajko, cebulę i przyprawy do smaku.
Wszystko mieszamy.
Smażymy na oleju kokosowym z obu
stron do zarumienienia.
Czas: ok. 20min
Poziom trudności: bardzo łatwe
Ilość porcji: 2
Z tych proporcji wyszło mi 8 większych placków, które podawałam z jogurtem greckim.
Można je również podawać z sosem tzatziki.
SMACZNEGO!
Poprzedni
komentarzy 19
Healthy Way
Uwielbiam placki z cukinii. Często goszczą w moim letnim lunch boxie do pracy 🙂
Weronika Wojtasik
Kocham placki z cukinii, idealne w upalne dni.
Kinga
Smacznie! 🙂
Daria Stręk
wygląda mega apetycznie 😉
PorcelainDesire
Justyna Mróz
Chyba dzisiaj u mnie wjadą no wyglądają super 😀
Elizabeth Lawess
Pewnie są pyszne 🙂 Tym bardziej, że teraz jest sezon na cukinię z ogródka 🙂
IBG
Akurat wczoraj jadłam 🙂 Sezon jest na cukinię to mam pół lodówki w cukiniach 😉
Pola
Uwielbiam cukinię, ostatnio na nowo odkryłam to warzywo.
blogierka
Hehe, aletrafiłąm! Mam cukinię i nie wiedziałam co z nią zrobić 😀
Sandra Johri
Mam mnóstwo cukinii w ogródku i już wiem jak ją wykorzystam 🙂
Pozdrawiam
https://taniedoskonala.wordpress.com/
LifeTaste
Z cukinią uwielbiam carbonarę i leczo! Placuszki jakoś rzadko robię, chyba ze względu na zadeklarowanego mięsożercę w domu 😉
Marta Kraszewska
Bardzo, bardzo lubię!
Asai
Lubię, ale bez jajek 🙂
xolcza
Prosty i szybki przepis czyli taki jaki najbardziej lubię:D często robię takie placki bo w lodówce zawsze mam nadmiar cukinii z ogródka rodziców 😀
elmirkaxp
Właśnie szukam zdrowych przekąsek, placki idealnie się w to wpisują 😉 Dziękuję za inspirację 🙂
Anna Buszta
Kiedyś robiłam, ale chyba za mało odsączyłam, bo były bardzo wodniste :/
Edyta Mój kawałek podłogi
Uwielbiam je! To zdecydowanie moje klimaty 🙂
Sara Kanonowicz
Uwielbiam te placuszki, też je tak przygotowuję 🙂 mniam
Grzegorz Deuter
Szybkie a jednocześnie zdrowe 🙂