CO ZROBIĆ Z TRUSKAWEK? PROSTE PRZEPISY DLA KAŻDEGO!

co zrobić z truskawek?

Ależ się wstrzeliłam! Zrobiłam sobie plan publikacji, którego staram się trzymać jako tako, choć oczywiście wychodzi mi to … różnie, co by nie rzec, że póki co dość beznadziejnie. Tym razem na wtorek (dzisiaj) postanowiłam wrzucić na tapetę jakieś truskawkowe wariacje i czytam w czwartek newslettera od Dominiki, że tematem na #instawtorek są TRUSKAWECZKI. Się wpasowałam z tym swoim planem, tak więc łapcie i róbcie. Trzeba korzystać póki są! W komentarzu dajcie znać w jakim wydaniu wy najbardziej lubicie truskawki.

CO ZROBIĆ Z TRUSKAWEK?

MUS TRUSKAWKOWY Z BITĄ ŚMIETANĄ

Najprostsze, pewnie każdy zna – mus z truskawek z bitą śmietaną. W mojej wersji są to zmiksowane truskawki z cukrem (według upodobań) oraz ubita śmietanka 30% (lub 36%) z cukrem pudrem. Na wierzch można dać np. startą czekoladę albo (jak w moim przypadku) pokruszone herbatniki.

PRZYGOTOWANIE:

Truskawki miksujemy z cukrem.
Śmietankę 30% chłodzimy (ja przed ubijaniem wstawiam ją na trochę do zamrażalnika, ale tylko na trochę – ostatnio zostawiłam na dość długo i mogłam co najwyżej wbijać nią gwoździe ;p). Przelewamy do naczynia (wysokiego, wg mnie najlepiej się ubija), które też wcześniej można schłodzić. Ubijamy najpierw na niskich obrotach, następnie podkręcamy je na najwyższe (stopniowo, co by większości nie mieć na sobie lub na ścianie) i jak już widzimy, że się ubiła to dodajemy cukier puder (wedle uznania, po trochu). Przekładamy do szklanki/pojemniczka z musem oraz ścieramy czekoladę. Gotowe : ) Easy and tasty!

DOMOWE LODY TRUSKAWKOWE

Prawie każdy lubi lody, prawda? Tym razem zrobiłam truskawkowe. Są pyszne. A zrobiłam je inaczej niż zazwyczaj (zazwyczaj miksowałam truskawki z jogurtem naturalnym z dodatkiem miodu lub cukru, niekiedy też z nasionami chia, przelewałam w foremki i do zamrażalnika). Jako bazę wykorzystałam przepis z tej strony, jednakże zrobiłam pół porcji i dodałam truskawki 🙂 Żeby była jasność jak zrobić lody truskawkowe to wstawiam przepis:

SKŁADNIKI:
– 200 ml śmietanki 30 lub 36%
– 100 ml mleka (u mnie bez laktozy)
– 30/35 g cukru

PRZYGOTOWANIE:
1. Schłódź mleko i śmietankę.
2. Połowę śmietanki (100ml – choć, tak na marginesie, ja się zagapiłam i wlałam całość i też jest ok) wlej do garnka, wsyp cukier. Mieszaj cały czas, na małym ogniu, do momentu aż cukier się rozpuści. Po czym zdejmij z palnika.
3. Przelej zawartość do pojemnika, w którym będziesz mrozić
4. Do podgrzanej śmietanki dodaj pozostałe 100 ml oraz mleko – wymieszaj trzepaczką.
5. Dodaj zmiksowane truskawki z odrobiną cukru i ponownie wymieszaj, aż się całość połączy.
6. Wstaw do lodówki w celu schłodzenia masy, po czym włóż pojemnik do zamrażalnika i co ok. 30 min. wyciągaj go i miksuj zawartość aby lody były puszyste (nie stworzą się wtedy kryształki lodu – ma to znaczenie, raz nie miksowałam ani nie mieszałam trzepaczką i wg mnie były mniej smaczne).
7. Po ok. 3 – 4 h są gotowe 🙂

Jeśli robicie w maszynce do lodów to wejdźcie na tą stronę z której brałam ten przepis, tam jest znacznie więcej informacji 🙂

Ważny jest dobry wybór śmietanki – to ona przede wszystkim odpowiada za smak naszych lodów, gdyż jest podstawowym składnikiem 🙂

DOMOWE CIASTO TRUSKAWKOWE LUB TARTA TRUSKAWKOWA

Uwielbiam słodkości – robić, ale przede wszystkim jeść! Ciasta są wysoko na tej liście. Ostatnio zrobiłam pyszne ciasto z truskawkami, którego po chwili już nie było. Teraz w planach jest tarta. Wykorzystałam przepis z tej strony i skrupulatnie się do niego stosowałam. Wcześniej wychodziły mi zakalce, bo a to przeoczyłam, żeby produkty były w pokojowej temperaturze, a to coś innego spartoliłam czego nie byłam świadoma. Dlatego też polecam zastosować się do wszelkich wskazówek co by było pysznie i bez zakalca. ; )

DOMOWE GOFRY Z BITĄ ŚMIETANĄ I TRUSKAWKAMI

Gooooofry. Jak ktoś mówi gofry, to co do zasady od razu się na to piszę. Będąc nad wodą zazwyczaj sobie ich nie odmawiam. Jednakże w ostatnim czasie robię je na potęgę w domu na wiele sposobów. Tymi najlepszymi na pewno się z Wami podzielę.

SKŁADNIKI:
– 2 szkl. mąki pszennej
– 2 szkl. mleka (u mnie bez laktozy)
– 1/3 szkl. oleju
– 2 jajka (oddzielnie białka i żółtka)
– ok. 2 łyżki cukru
– łyżeczka proszku do pieczenia
– szczypta soli

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Białka ubijamy na sztywną pianę. Pozostałe składniki razem miksujemy. Dodajemy łyżką/łopatką białko i delikatnie mieszamy. Wlewamy ciasto do rozgrzanej gofrownicy nasmarowanej olejem. Ja piekę około 5 minut (wyczuj swoją gofrownice, w jednej trzeba dłużej w innej krócej). Studzić na kratce aby nie zrobiły się miękkie, tylko pozostały chrupkie.

Dodatki mogą być naprawdę różne, tym razem najprościej bo domowa bita śmietana (taka sama jak ta przy musie truskawkowym) oraz truskawki, tak typowo na czasie.

INNE POMYSŁY

Co jeszcze można zrobić z truskawek?

– przeróżne koktajle
– wymieszać je po prostu ze śmietaną/jogurtem naturalnym i cukrem (to jest smak dzieciństwa i lata!)
– zrobić je z makaronem lub ryżem (idealne na obiad w ciepłe dni)
– dodać do naleśników oraz placuszków
– upiec pod kruszonką

Myślę, że coś by się jeszcze znalazło, ale i tak długi ten wpis mi wyszedł – mam nadzieję, że Was zainspiruje. Zastanawiam się czy lepiej robić je w takiej formie czy jednak oddzielać przepisy od siebie nawet jeśli są proste? Dajcie mi znać w komentarzu lub ankiecie na instastories na moim instagramie.

Smacznego!

komentarze 2

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *