ZDROWE ZAKUPY #1

Zawsze zastanawiałaś się co kupić w sklepie ze zdrową żywnością? Jak co smakuje? Czy warto wydawać (bądź co bądź) więcej pieniędzy (chociażby na mąkę)? Postaram Ci się przybliżyć ten temat w moich zdrowych zakupach, które robię w marketach bądź małych sklepikach. Nie jestem ekspertem, ale staram się jeść w prawidłowy sposób.  Chcesz poznawać nowe produkty? Może nie o wszystkich słyszałaś? JESTEŚ W DOBRYM MIEJSCU. NOWA SERIA na moim blogu – CZAS START!


MĄKA ORKISZOWA

Orkisz jest bardzo wartościowy, ma dużo właściwości, które pozytywnie wpływają na nasz organizm. 
M.in. mąka orkiszowa ma trochę mniej kalorii niż zwykła pszenna, jest mniej 
modyfikowana oraz zawiera  więcej wysokowartościowego białka oraz dobrej jakości 
błonnik pokarmowy. Zawiera kwas krzemowy (dobry
 dla włosów, skóry, paznokci, układu pokarmowego) oraz mniej węglowodanów. Stabilizuje poziom 
cukru we krwi. Mąka orkiszowa typ 550 oraz inne niskie (TYP 650,750) mogą być używane jako zamienniki dla 
mąki pszennej do ciast, ciasteczek, naleśników, placków, wyższego typu (np 2000) można stosować do wypieku 
chleba. 
Cena: za 1kg mąki zapłaciłam 9.65zł. 

SYROP Z AGAWY

 Szperając ostatnio po półkach mój wybór padł na syrop z agawy. Słyszałam o nim, że jest,
ale nigdy nic o nim nie czytałam (bo po co, skoro go nie miałam nawet w planie kupić).
Jeśli wpiszemy w google wyskoczy nam dużo artykułów na NIE jeśli o niego chodzi.  

A dlaczego?

FAKT jest taki, że kiedyś jak był produkowany naturalnie to był dobry. TERAZ jest produkcja
masowa, a więc syrop stracił dużo na jakości (i to jest wieelki skrót)

Jeśli chodzi o sam smak – jest po prostu słodki, za dużo się go nie da zjeść i o to mi chodziło
jak go kupowałam, bo potrzebowałam jakiegoś „sosu” np. do placków, który będzie dawał
posmak słodkości, będzie zmiękczał. 
Cena za słoiczek – ok 14zł
Czy kupię ponownie? Wątpię.

EKOLOGICZNA KASZA JAGLANA

Kasza jaglana jest nazywana królową kasz nie bez powodu – ma dużo właściwości, które pomagają 
nam w utrzymaniu lub powrocie do zdrowia, odchudzaniu, czyli m.in -> Zawiera dużo łatwo 
przyswajalnego  białka, krzemionki (które wzmacniają nasze włosy, paznokcie, skórę, kości). Nie ma 
glutenu przez co nie uczula. Ma działanie antywirusowe (ciekawostka: kiedyś stosowano dietę 
jaglaną jak ktoś chorował i to starczało aby wyzbyć się przeziębienia w kilka dni), antygrzybiczne, antydepresyjnie, 
antyrakowe, oczyszcza organizm z toksyn. Zawiera dużą ilość witaminy E i lecytyny, co pozytywnie wpływa 
na pamięć i koncentracje. I wiele innych. 

Także nic tylko się zajadać, tym bardziej, że kaszę można wykorzystywać do dań na słodko jak i na 
słono, jest wiele ciekawych przepisów (którym mam nadzieję i ja się z Wami w najbliższym czasie podzielę). 
Cena – kasza jaglana nie jest droga, koszt to ok. 10zł/kg

BATON WARSZAWSKI


Baton Warszawski nie zawiera glutenu, orzechów, laktozy, sacharozy. Jest pozyskiwany z 
naturalnych składników. Na rynku są dostępne 4 wariantach, u mnie ostatnio pojawił się o smaku figi i goji, z miodem gryczanym. 

Jest to moja kolejna styczność z tym batonem (i nie ostatnia). Pierwszy baton był o smaku truskawki z wanilią. 
Oba mi podeszły, także zostały mi dwa do spróbowania abym wybrała swój ulubiony smak! 

Baton jest fajny w smaku, da się nim ‚najeść’, jest fajną i smaczną przekąską, dobrze jest mieć 
go w torebce na „czarną godzinę”, gdyż w automatach go jeszcze nie znalazłam 😀
 Jego masa to 60g, a więc jeśli chodzi o zdrowe batony, naturalne to cena jest adekwatna (ok 5zł).
Ważność batonów to 45 dni od dnia produkcji (co jest również dowodem, że nie jest on sztuczny). 

Podobał Ci się post? Chcesz więcej? Daj mi chwilę, bo już tworzę kolejną część 🙂 I choć ta długo zalegała w roboczych, tak już ta szybciej ujrzy światło dzienne! 

Tymczasem, FACEBOOK oraz INSTAGRAM domagają się Twojej obecności! 🙂 

komentarzy 13

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *