ZUPA KREM Z DYNI

Póki jeszcze da się upolować dynię (choć przyznam, że kilka sklepów odwiedziłam aby ją kupić) to wrzucam Wam przepis na zupę krem z dyni, na którą się czaiłam bardzo długo. Tak długo aż nastał czas przymrozków i zaraz jej nie będzie. Ale co tam, łapcie przepis, a może akurat komuś jeszcze się przyda! 
 
 
SKŁADNIKI 
  • 400g dyni (surowa)
  • ok. 200g (2 małe sztuki) marchewki
  • 1 sztuka ziemniaka 
  • pół małej cebuli 
  • 2 i 1/2 szkl. wody 
  • imbir świeży 
  • kucharek 
  • oregano 
  • kurkuma
  • zioła prowansalskie
  • pieprz
  • sól morska 
  • łyżka masła (bez laktozy) 
 
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
 
Wodę gotowałam wraz z kucharkiem i masłem. Do gotującej się wrzuciłam dynię, marchew, ziemniaka, cebulę. Gotowałam do miękkości, a w międzyczasie dodałam startego imbiru i innych przypraw (wedle uznania). 
Odstawiłam aby trochę ostygło i wszystko zblendowałam.
 
Podałam z grzankami (uważam, że grzanki to jedna z lepszych opcji! Mi najbardziej pasują do takich zup) oraz ziarnami słonecznika. 
 
Smacznego! 

komentarzy 15

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytałem/am i akceptuję Politykę prywatności i politykę cookies.