Ciasto marchewkowe
26 marca 2016
Większość z nas słyszała już o cieście marchewkowym, ale słyszeć nie oznacza próbować.
Może to właśnie jest ten czas kiedy warto kupić 0,5 kg marchewki i upiec to cudo. W ciągu
dwóch tygodni piekę je już 3 raz 🙂
- 0,5kg marchwi
- 4 jajka
- 150g płatków owsianych zmielonych na mąke lub mąka owsiana
- 2 łyżki oliwy z oliwek (oleju kokosowego)
- żurawina, rodzynki, orzechy (po garści)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2-3 łyżki miodu
- Marchew obrać i zetrzeć na tartce (na najmniejszych oczkach)
- Zmielić płatki owsiane na mąkę
- Rozdzielić żółtka od białek, następnie ubić białka
- Do białek dodawać stopniowo startą marchew, zmielone płatki owsiane, żółtka i mieszać
- Dodać resztę składników i wymieszać
- Piekarnik rozgrzać do 180st. Ciasto piec przez około 40-50min.
- Na wierzch biore zwykle jogurt grecki i migdały.
Poprzedni
Dlaczego warto ćwiczyć ?
Nowszy