PUREE Z DYNI
26 września 2016
Dynia, dynia, wszędzie dynia. Piękne pomarańczowe jesienne warzywo poleca się do przeróżnego wykorzystywania w kuchni. Dzisiaj przedstawiam Wam puree z dyni, które jest banalnie proste do zrobienia oraz stanowi bazę do wielu potraw z tym oto warzywem, m.in. zup, czy ciast. Puree możemy zamrozić i wykorzystywać w momentach kiedy nas najdzie ochota.
POTRZEBUJEMY:
- dynia Hokkaido
- piekarnik
- blender
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Dynię kroimy w kawałki, obieramy (możemy ją również obrać po upieczeniu)
- Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180st – 200st na ok. 40 minut
- Ostudzamy
- Wrzucamy już obraną i ostudzoną do pojemnika i blendujemy do konsystencji musu
Jeśli mrozimy, to porcjujemy i wkładamy do woreczków, bądź wykorzystujemy do swoich potraw.
Poprzedni
WARSZAWA - my dream city!
Nowszy
komentarzy 14
xolcza
Krem z dyni to idealne danie na jesienne dni 🙂 wygląda pysznie!
Piękno24
Banalnie prosty, oczywisty przepis, a jednak do tej pory na to nie wpadłam 😉 Dziękuje za podpowiedź, muszę wprowadzić w życie 🙂
naturalnie.pro
Fajny pomysł. Uwielbiam zupę dyniową, ale nigdy nie wpadłam na to, by taki mus sobie zamrozić 😉
ale-ja
Moje dwie dynie właśnie czekają na swoje 5 min. w kuchni, co by potem w zimie korzystać z owoców jesieni. 😉
My Home Rules
Ale prosty przepis! Coś dla mnie 😉
Paulina
Oooh uwielbiam tarteletki z nadzieniem dyniowym ! 😀
Nippi
Ja ostatnio robiłam sernik z dodatkiem takiej właśnie dyni, był pyszny 🙂
Karolina Droń
Puree z dyni… hmmm gdybym tylko tak nie nienawidziła dynii to pewnie wykorzystałabym przepis haha. Dynię traktuje tylko i wyłącznie jako symbol moich urodzin, gdyz urodzilam sie w haloween, ale zjesc to bym jej nie zjadla.
Pozdrawiam i zapraszam do mnie 😀
(recenzentka-ksiazek.blogspot.com)
Elwira Tymczyszyn
Fajny przepis! Będę musiała go wypróbować 🙂 U mnie jeśli o dynię chodzi, króluje krem z dyni z krewetkami i grzankami. Pycha! 🙂
Jud
Ja w tym roku mam własne hokkaido, bo zawieruszyła się jakaś pestka i wyrosła pokaźna roślina 😀 Bardzo je lubię, pewnie zrobię taki mus albo upiekę jakieś ciasto 😉
Katarzyna
Ciekawe czy dobrze smakowałoby z gryczanym gofrem. Muszę spróbować!
Wellness0
Z chęcią wypróbuję ten przepis! 😉
Ola
Wygląda super – sezon nadchodzi to czas sobie i takie puree zrobić 🙂
Karolina
Szybkie i proste, a jakie smaczne 🙂