PUREE Z DYNI

Dynia, dynia, wszędzie dynia. Piękne pomarańczowe jesienne warzywo poleca się do przeróżnego wykorzystywania w kuchni. Dzisiaj przedstawiam Wam puree z dyni, które jest banalnie proste do zrobienia oraz stanowi bazę do wielu potraw z tym oto warzywem, m.in. zup, czy ciast. Puree możemy zamrozić i wykorzystywać w momentach kiedy nas najdzie ochota.

POTRZEBUJEMY:
  • dynia Hokkaido
  • piekarnik
  • blender 

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
  • Dynię kroimy w kawałki, obieramy (możemy ją również obrać po upieczeniu) 
  • Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180st – 200st na ok. 40 minut
  • Ostudzamy 
  • Wrzucamy już obraną i ostudzoną do pojemnika i blendujemy do konsystencji musu 
Jeśli mrozimy, to porcjujemy i wkładamy do woreczków, bądź wykorzystujemy do swoich potraw. 

komentarzy 14

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *